Voeding

Er zijn twee belangrijke voedselbestandsdelen die een cavia beslist nodig heeft om gezond te blijven. Ten eerste hebben cavia’s veel behoefte aan ruwe vezels. De beste vezelleverancier voor de cavia is hooi, dat altijd in voldoende mate in de kooi aanwezig moet zijn.

 

Naast ruwe vezels, heeft een cavia dagelijks een portie vitamine C nodig. Deze vitamine kan een cavia niet zelf aanmaken. Een cavia die te weinig of geen vitamine C krijgt, zal binnen korte tijd ziek worden en sterven, dus onderschat het belang hiervan niet. Cavia’s hebben caviavoer nodig, waar voldoende vitamine C aan toegevoegd is. Je kunt ook elke dag wat groente en/of fruit geven. Hier zijn cavia’s dol op. De voedingsbehoefte kan variëren, maar gemiddeld eten cavia’s ongeveer zestig gram voedsel per dag. Hooi en caviakorrels moeten altijd voldoende aanwezig zijn in het hok. Geschikte groente- en fruitsoorten voor cavia’s zijn appel, paprika, komkommer, witlof, wortel, boerenkool, andijvie Koolsoorten en sla. Zorg ervoor dat de cavia geen groenvoer krijgt dat niet vers of zelfs beschimmeld of rot is. Boontjes en aardappel(schillen) zijn schadelijk voor cavia’s.

Geef een cavia ook dagelijks een vitamine C pilletjes extra, zo weet u zeker dat de cavia voldoende binnen krijgt

Als basisvoedsel kun je kant-en-klaar caviavoer geven. Schaf geen caviavoer aan waarin teveel zonnepitten en pinda’s, of kunstmatige gekleurde blokjes zitten. Geef ze ook geen konijnenvoer, omdat dit mengsel te arm aan voedingsstoffen en vitamine C is. Verder kun je je cavia zo nu en dan een schoon, onbespoten wilgentakje geven om op te knagen.