Huisvesting algemeen

Omdat cavia’s echte groepsdieren zijn kun je ze het beste met 2 of meer in een hok plaatsen. Een cavia die alleen woont vereenzaamt vaak. Zowel beertjes als zeugjes kunnen prima samenleven, mits er bij beertjes samen geen zeugjes in de buurt zijn.

 

Cavia’s kunnen zomers buiten leven, bijvoorbeeld in een konijnenren met uitloop. Een dak is niet zozeer nodig om de cavia’s in de kooi te houden, want ze springen niet, maar wel om ze te beschermen tegen katten, honden en vossen. Het nachthok behoort uiteraard volledig tochtvrij te zijn. Cavia’s kunnen niet zo goed tegen kou, warmte en regen en hebben hiervoor dus bescherming nodig. Als de temperaturen gaan dalen, moeten ze beslist in een tocht- en vorstvrije schuur of binnenshuis worden ondergebracht. Ook tegen al te hoge temperaturen en sterke temperatuurschommelingen zijn cavia’s niet zo goed bestand, dus zet ze nooit zomaar van een verwarmde ruimte in een buitenverblijf of andersom. De optimale omgevingstemperatuur voor een cavia ligt tussen de 17 en 24°C. Een goed buitenverblijf voor cavia’s heeft een binnenhok waarin ze beschutting kunnen vinden tegen regen, zon of koude wind. Zorg ervoor dat ze niet uit de ren kunnen ontsnappen.

 

Cavia’s die buiten leven, zijn minder tam dan dieren die steeds in contact zijn met de gezinsleden. Een goede caviakooi voor 2 cavia’s binnenshuis heeft een oppervlak van 100 x 50 cm en is liefst nog groter als de dieren geen kans krijgen om regelmatig buiten hun verblijf de pootjes te strekken. Krijgt een cavia te weinig lichaamsbeweging, dan vervet het dier snel en dat leidt tot een verkorte levensduur. Cavia’s hebben graag wat beschutting, ook binnenshuis. Een caviahuisje kun je in elke dierenspeciaalzaak kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken van stevig hout. Op de bodem van het hok of de kooi leg je houtkrullen of vlasstrooisel. Het gebruik van (hard) stro wordt afgeraden; bovendien absorbeert dit materiaal slecht. De etensbakjes moeten zwaar zijn, omdat de cavia ze anders kapot knaagt of omgooit. Water kun je het beste geven in een drinkflesje dat aan de buitenkant van het hok wordt bevestigd.